FYSIOTERAPI

HVAD ER EN FYSIOTERAPEUT?

FYSIOTERAPI

Hvad er en fysioterapeut? En fysioterapeut er en specialist i den menneskelige krop. De anvender naturlige fysiske metoder til at fremme, vedligeholde og genoprette dit velbefindende, så du kan udføre og nyde dine sportslige aktiviteter, arbejde eller daglige gøremål.

 

Fysioterapiuddannelsen er en bacheloruddannelse, der strækker sig over 3½ år. Uddannelsen omfatter en grundig læring om den menneskelige krop, især muskler og led. Den indebærer studier i anatomi, neuroanatomi, fysiologi, psykologi, medicinske tilstande, muskelsygdomme, (gen)træning og elektroterapi.

 

Fysioterapi er en videnskabeligt baseret metode, der konstant udvikler sig. Der foregår løbende forskning, der opdager bedre måder at behandle kroppen på. Din fysioterapeut vil bruge deres ekspertise om den menneskelige krop og deres højt specialiserede færdigheder til at hjælpe med at genoprette dine ømme, stive og dysfunktionelle muskler og led tilbage til sundhed.

 

Fysioterapeuter hos FYSIOSYD følger med i denne konstante udvikling for at give dig den bedst mulige behandling. Vi deltager i kurser, videreuddannelse og kongresser for at holde os opdaterede.

FYSIOTERAPI

Hos FYSIOSYD er vi specialiserede i undersøgelse og behandling af lidelser i bevægeapparatet. Vores fysioterapeuter er uddannet inden for en række specialer, herunder Idrætsfysioterapi, Manuel Terapi, McKenzie, Dynamisk Stabilitet, MET, Mulligan samt Medicinsk Akupunktur. Vi lægger vægt på en grundig fysioterapeutisk undersøgelse og behandler ud fra en af disse metoder. Sammen fastsætter vi et fælles mål for behandlingsforløbet, hvor patienten aktivt inddrages for at opnå det bedste resultat. FYSIOSYD har overenskomst med den offentlige sygesikring og er autoriserede fysioterapeuter. Der ydes desuden tilskud fra Sygeforsikringen ‘danmark’.

 

GYNÆKOLOGISK FYSIOTERAPI

Cirka hver fjerde kvinde og hver tiende mand lider af urininkontinens. Undersøgelser viser, at bækkenbundstræning hjælper syv ud af ti. Bækkenbundstræning kan også bruges profylaktisk, f.eks. under graviditet eller efter fødslen. Det er påvist, at kvinder, der træner knibeøvelser under graviditeten, har 50% mindre risiko for urininkontinens sidst i graviditeten og 30% mindre efter fødslen. Vores gynobs fysioterapeut undersøger knibefunktionen, muskeltonus, udholdenhed, styrke mm. Undersøgelsen varer 3-5 minutter og foregår uden brug af redskaber. Evidensen viser, at 40-50 % af alle kvinder ikke kan udføre et korrekt knib efter kun verbal instruktion, men i stedet anvender bugpressen. Ud fra undersøgelsesfund tilrettelægges et individuelt træningsprogram.

 

SHOCKWAVE

Shockwave bruges til behandling af muskuloskeletale problemer. . Eksempler på problemer, der kan behandles med chokbølger er f.eks.:

 

  • Tennisalbue / golfalbue
  • Forkalkninger i skuldersener
  • Manglende heling /falsk leddannelse i knoglevæv (“pseudartrose”)
  • “Trochanteritis” (overbelastningstilstande i senerne på ydersiden af –
    hoften – ofte fejlagtigt opfattet som slimsækbetændelse)
  • Springerknæ
  • Osgood-Schlatter knæ
  • Skinnebenbetændelse
  • Svangsene-irritation (plantar fasciitis / “hælspore”)
  • Achillessenebetændelse
  • Triggerpunkter/myoser
  • M.fl.

 

BEHANDLINGEN
Afhængigt af, hvad der skal behandles med shockwave og hvor på kroppen det er lokaliseret, justeres blandt andet kraften i slaget og antal af slag per sekund. En behandling består af mellem 1000-4000 slag og tager normalt mellem 5-10 minutter. Oftest behandles der én gang per uge. Det forekommer, at der er patienter, der er fuldstændig smertefri efter én behandling, men oftest kræves der mellem 3-5 behandlinger med 7-10 dages mellemrum for at opnå et vedvarende resultat. Der kan opleves moderate smerter i enkelte tilfælde. Endvidere bør man undgå en behandling med shockwave, hvis man gennemgår/anvender kortisoninjektioner, antiinflammatoriske eller blodfortyndende lægemidler. Shockwave bør endvidere også undgås af folk med hjertebesvær, gravide og øget blødningstendens.

 

K-LASER

Laser stimulerer vækst og heling af væv i kroppen. Der er kort fortalt tale om en påvirkning af vævet på celle niveau. K-laser accelererer helingsprocessen og mindsker betændelsestilstande, smerter og arvævsdannelse og er specielt egnet til akutte og kroniske sene- og muskelproblematikker. Se mere om K laser i denne lille video K laser

 

GENOPTRÆNING EFTER OPERATION

Efter en vellykket kirurgisk procedure, som udgør det første skridt mod dit fulde helbred, er der stadig arbejde at gøre for at optimere dine resultater. På hospitalet vil du få simple øvelser for at mindske risikoen for komplikationer som dyb venetrombose. Du kan også blive vejledt i tidlige styrke- eller bevægelsesøvelser. Når du udskrives, vil der ofte være behov for at vurdere dine fremskridt. Efter operationen vil du sandsynligvis have brug for en gradvis optrapning af øvelser for at genvinde din styrke, smidighed og funktion.

Den hurtigste, sikreste og mest effektive måde at vende tilbage til dine daglige aktiviteter er ved at søge hjælp fra en fysioterapeut med erfaring i postoperativ rehabilitering. Hos FYSIOSYD er vi fortrolige med de behandlingsprotokoller, som de fleste ortopædkirurger anvender. Vi kan også kontakte din kirurg for at fastlægge specifikke krav baseret på din individuelle operation. Hos FYSIOSYD vil vi udvikle et skræddersyet rehabiliteringsprogram for at sikre, at du får den bedst mulige genoptræning, så du hurtigst muligt kan vende tilbage til sport, daglige aktiviteter eller arbejde.

 

BASSIN TRÆNING

På FYSIOSYDs bassintræningshold kan du drage fordel af vandets bærende egenskaber og træne skånsomt for både muskler og led. Bassintræning er ideel for deltagere med problemer som rygproblemer, hoftesmerter, knæproblemer, ledproblemer eller muskelsmerter.

Bassintræning består af rolige og kontrollerede bevægelser, og øvelserne tilpasses den enkeltes formåen for at undgå skader og overbelastning. Bassintræning øger bevægelighed, muskelstyrke, balance, koordinationsevne og kropsbevidsthed på en skånsom måde. Samtidig udfordres du af vandmodstanden, og din kondition forbedres, når du træner i vand.

 

ELSTIMULERING

NEUROMUSKULÆR ELEKTRISK STIMULERING
NMES involverer elektrisk stimulation af den motoriske nerve for at fremkalde en muskelsammentrækning. Muskler, der er inaktive, mister gradvist deres styrke og udholdenhed. Ved korrekt brug af NMES kan muskulaturen positivt påvirkes, og styrke og udholdenhed kan genoprettes hurtigt og effektivt. NMES anvendes ofte inden for sportsverdenen til restitution, forebyggelse og behandling af skader samt til præstationsfremme..

 

SMERTER
Smerter kan have mange årsager, og det er altid vigtigt at forsøge at identificere problemets oprindelse, før man begynder at tænke på smertelindring.

Elektrisk stimulering kan anvendes med to formål: som symptombehandling eller som behandling af årsagen til smerten.

Symptombehandling kan sammenlignes med at tage smertestillende medicin, men med den store fordel, at det ikke medfører bivirkninger. Det kan f.eks. være i form af TENS-behandling, hvor de sensoriske nerver påvirkes og ‘bedøver’ et område af kroppen – ligesom at stryge sig på armen, hvis man har slået sig. Den elektriske stimulering kan også øges i intensitet, så musklerne aktiveres. Muskler fungerer som store kirtler i kroppen, hvorfra der kan frigives endorfiner. Endorfiner er kroppens eget smertestillende stof, og ved frigivelse af dette kan man udover smertelindring også opleve mere energi og en øget følelse af velvære. Elektrisk stimulering ved en bestemt frekvens kan optimere frigivelsen af endorfiner, så man i flere timer efter behandlingen kan opnå denne positive effekt.

Årsagsbehandling er selvfølgelig at foretrække, hvis det er muligt. Hvis smerten skyldes en ubalance i det muskulære system, hvor nogle muskler arbejder for lidt, kan elektrisk stimulering genaktivere disse muskler.

 

GENOPTRÆNING EFTER OPERATIONER
Efter større operationer mister man typisk en stor del af sin muskelstyrke. Ved indgreb såsom en knæoperation kan man miste op til 80% af sin muskelstyrke i den store muskel på forsiden af låret! Efter operationer omkring skulderen kan man opleve problemer med indskrænket bevægelighed, nedsat koordination og måske smerter.

For mange opererede venter en lang og sej genoptræning, og det kan være svært at opnå den fulde styrke igen, især hvis man er over 60 år gammel. Elektrisk stimulering er en ideel tilføjelse til genoptræningen.

VEDERLAGSFRI FYSIOTERAPI

Til dig, som har en vederlagsfri diagnose. Vederlagsfri fysioterapi gives efter lægehenvisning til personer med et svært fysisk handicap eller funktionsnedsættelse som følge af en progressiv sygdom, der er omfattet af Sundhedsstyrelsens diagnoseliste. For patientgruppen med svært fysisk handicap er det en forudsætning for ordningens gennemførsel, at en væsentlig del af behandlingen kan foregå som holdtræning. For patienter med funktionsnedsættelse som følge af progressiv sygdom er udgangspunktet, at behandlingen foregår som holdtræning, mens individuel behandling er en undtagelse. Vi følger de kliniske retningslinjer for disse diagnoser.

 

SUPERSOLE

SUPERSOLE er føddernes svar på bøjlen til tænderne. Hvis du har skævheder i din krop, som skyldes en forkert fodstilling, kan de rettes op med et SuperSole behandlingsforløb, der garanteret både koster mindre og virker hurtigere, end du havde forestillet dig… FYSIOSYD kan tilbyde Supersole indlæg, der passer til alle typer af fødder og fodtøj indenfor idræt, gigt, diabetes og til børn. Du får indlæggene på prøve i 14 dage, og hvis de ikke lever op til det, du havde forventet, tilbyder vi alle pengene tilbage. Patienter, der er medlem af Sygeforsikringen ‘danmark’, kan få tilskud, hvis de medbringer en henvisning. www.supersole.dk Patienter der er medlem af Sygeforsikringen ‘danmark’ kan få tilskud, hvis de medbringer en henvisning.

 

AKUPUNKTUR

  • Akupunktur kan lindre muskel- og ledsmerter samt hovedpine
  • Akupunktur kan mildne kvalme og hedeture
  • Akupunktur virker bedst ved en serie på 6-12 behandlinger
  • Akupunktur er generelt en sikker og bivirkningsfri behandlingsmetode

 

 

HVORDAN VIRKER AKUPUNKTUR?
Behandlingen foregår ved, at man stikker tynde nåle ind i hud og muskler. Her stimulerer nålene nerverne. Dette kan resultere i lokal øget blodgennemstrømning og i udskillelse af smertedæmpende hormoner. Endelig kan nålebehandlingen påvirke den mentale oplevelse af symptomer og smerter. Virkningen er langsomt indsættende. Man skal derfor behandles 6-12 gange, inden der er effekt.

 

HVILKE TILSTANDE KAN BEHANDLES MED AKUPUNKTUR?
Man anvender primært akupunktur til at behandle veldefinerede smertetilstande i muskler og led, migræne og spændingshovedpine. Akupunktur kan også anvendes til at lindre kvalme i forbindelse med graviditet samt kvalme, hedeture og andre gener relateret til kræft.

 

HVORDAN FOREGÅR BEHANDLING MED AKUPUNKTUR?
Akupunkturpunkter eller trykfølsomme punkter, der er relateret til de symptomgivende områder, behandles med tynde nåle. Nålene stikkes enten nogle få millimeter ind i huden eller op til nogle centimeter ind i musklerne. Behandlingen bør ikke gøre ondt. Den føles normalt som en let ømhed, trykkende eller sovende fornemmelse. Man anvender som regel 6-12 nåle, og behandlingen varer ca. 15-25 minutter. Efter 2-3 uger, svarende til 3-6 behandlinger, kan de positive effekter vise sig; symptomerne lindres, bevægelighed og nattesøvn forbedres, og man har færre smerter.

 

SCLEROSEHOLD

– mere overskud i hverdagen

Sundhedsstyrelsen anbefaler en kombination af konditions- og styrketræning til patienter med sclerose. Hos Fysiosyd tilbyder vi den rette træning til dig, der er diagnosticeret med sclerose. Træningen foregår i en lukket holdtræningssal med maksimalt 5 deltagere, altid under vejledning af en fysioterapeut. Udover træningen får du også mulighed for at mødes og dele erfaringer med andre personer med sclerose.

Scleroseholdet henvender sig til dig, der er diagnosticeret med Multiple Sclerose og ønsker følgende::

 

  • Bedre balance
  • Større fysisk styrke
  • Bedre udholdenhed
  • Bedre kondition
  • Bedre kropsbevidsthed

 

Formålet med træningen er at vedligeholde og forbedre aktivitetsniveauet.

 

HVILKEN TRÆNING ER DER PÅ SCLEROSEHOLDET?
Træningen på scleroseholdet er individuelt tilpasset konditions- og styrketræning, suppleret med balancetræning. Vi sikrer, at du får arbejdet kroppen igennem under hensyntagen til dine individuelle behov. Kontakt os på mail kontakt@fysiosyd.dk eller ring for at høre nærmere..

 

BALANCEHOLD

Balanceholdet er for alle, der ønsker at træne deres balance, uanset årsag. Balancetræningen kan være et supplement til den generelle træning.

I træningen fokuserer vi på styrken i benene samt den gående og stående balance. Vi benytter forskellige balanceredskaber, cirkeltræning og koordinationsøvelser. Træningen foregår sammen med en fysioterapeut i en lukket holdtræningssal med maksimalt 7 deltagere, hvilket sikrer høj kvalitet og mulighed for god sparring med fysioterapeuten og de andre deltagere.

 

GLA:D® knæ/hofte

GLA:D står for “Godt Liv med Artrose i Danmark” og er et evidensbaseret uddannelses­‐og træningsforløb til patienter med hofte-­ og/eller knæartrose (slidgigt). Målet er at nedsætte smerter, forbedre funktion og øge livskvalitet. Du kan også deltage selvom du er skrevet op til operation.

GLA:D forløbet består af:

 

  • En undersøgelses- og registrerings konsultation
  • En undervisningsdel
  • Et 6 ugers specifik træningsforløb to gange om ugen, der tilpasses til den enkelte
  • Efter 3 måneder er der en opfølgning
  • Efter 12 måneder skal der udfyldes et spørgeskema elektronisk

 

Ved starten af et forløb udfyldes der et spørgeskema, en gangtest samt en rejse-sætte-sig test udføres og disse udføres også ved opfølgningen efter 3 mdr. GLA:D henvender sig til alle med slidgigt (artrose) i knæ eller hofte uanset smerte og funktionsniveau.

Holdet varetaget af fysioterapeuter der er certificeret GLAD undervisere.

Se mere på GLA:D hjemmeside

Prisen for det samlede forløb er 2800 kr. Der gives tilskud fra Sygesikringen Danmark.

 

 

LUNGEHOLD
Træningstilbud og hjælp til dig med åndenød og luftvejsproblemer.

Fysisk træning har en betydelig effekt for personer med lungesygdomme. Det kan give et længere og bedre liv med færre genindlæggelser og bedre livskvalitet. Men mange oplever, at det er svært at få gjort på egen hånd.

Vi har derfor lavet et særligt træningsforløb til dig, der har nedsat lungefunktion som følge af lungesygdom fx KOL eller astma.

Lungeholdet er for dig der:
• Har svært ved at få luft ved daglige gøremål
• Føler dig anstrengt og stakåndet, og gerne vil have mere overskud i hverdagen
• Har brug for at nedsætte følelsen af stress og angst i kroppen

Vi fokuser på teknikker og aktiviteter, der øger din evne til at trække vejret med mindst muligt besvær og at få bedre styr på din vejrtrækning. Det skal gøre det nemmere for dig at tolerere anstrengelse i dagligdagen, og er med til at forebygge lungeinfektioner.

Træningens opbygning:

Træningen foregår i et roligt miljø med øvelser og bevægelser, der skal åbne dine luftveje og forberede dem til at opøve en bedre ventilering. Vi vil udfordre din lungefunktion med forskellige øvelser, hvor du hele tiden bevarer kontrollen. Du vil desuden lære at bringe ro over vejrtrækningen gennem guidede vejrtræknings og afspændingsøvelser.

Vi har kun små hold, så der er tid til at hjælpe og vejlede den enkelte. Undervejs vil der være mulighed for at vende problemstillinger og eventuelle spørgsmål.

Holdet varetages af vores erfarne fysioterapeut Thomas Nielsen der har taget efteruddannelse i lungetræning.